Referat fra stiftende generalforsamling af støtteforeningen for Byens Steinerskole
30. januar 2018 i Valby kulturhus
Antal fremmødte: 32 herunder 7 lærere fra RSS København, Vidarskolen og Kristofferskolen
(tidl. som nuværende), 1 pædagog fra RSS København samt 2 tidligere steinerskoleledere
Referent: Frederikke Larsson, Sammenslutningen af Steinerskoler
Præsentationsrunde: Det fremgik af præsentationsrunden, at mange ønskede en Rudolf Steinerskole i deres lokalområde, ydre Frederiksberg/Vesterbro/Valby. Flere af de fremmødte havde erfaring med opstart af friskoler. De gav udtryk for gerne at ville dele deres gode og dårlige erfaringer med støtteforeningsbestyrelsen og arbejdsgrupperne og tovholderne. Et råd lød: tænk i, at skoleprojektet skal være realiserbart.
Lidt om projektets opstart
Ida von Bülow, leder af Rudolf Steiner Børnehaven Nordstjernen redegjorde kort for, hvordan projektet kom i stand i efteråret 2017. Der har længe været efterspørgsel på en steinerskole i området omkring Valby. Ida tog derfor initiativ til projektet på et møde i Sammenslutningen af Rudolf Steiner Dagtilbud, hvor Frederikke Larsson fra Sammenslutningen af Steinerskoler også deltog.
Ida von Bülow indkaldte til møde i Nordstjernen den 29. november, hvor Frederikke sammen med Ole Carl Petersen, konsulent i Dansk Friskoleforening fortalte om processen for opstart af en friskole samt, hvad der kendetegner en steinerskole. 15 personer deltog, primært forældre fra Nordstjernen.
Der blev udtrykt ønske om at afholde et møde i januar, hvor flere interesserede kunne deltage og en støtteforening kunne etableres. Jan Magnussen tilbød at starte annoncering af projektet op.
Siden mødet i november har Byens Steinerskole fået sin egen facebook-side og hjemmeside. Facebooksiden har d.d. 96 følgere.
Der er desuden udsendt information og plakater til institutioner og skoler. Der har desuden været dialog med kommunen om muligheder for placering af en steinerskole i området omkring Valby.
Lise Lorenzen fra Sammenslutningen af Rudolf Steiner Dagtilbud og Frederikke Larsson fra Sammenslutningen af Steiner Skoler forklarede kort, at de to sammenslutninger kan yde støtte, rådgivning og hjælpe med netværk i processen, men sammenslutningerne kan ikke oprette en skole eller børnehave. Denne proces skal være drevet af og udført af andre, fx kommende forældre.
De fremmødte blev opfordret til at sprede kendskabet til projektet via Facebook, opslag i institutioner, steinerskole-orienterende kaffemøder med mødre-, fædregrupper, nabovenner, børnehaveforlældregrupper, i vennekredsen etc.mm. Kontakt gerne Frederikke Larsson, hvis I ønsker at invitere en steinerlærer, der kan fortælle om pædagogikken, lærerplan, skoledagens og årets gang på en steinerskole generelt set.
Projektet
Jan Magnussen, der har erfaring med administration og skoleledelse på steinerskoler, præsenterede en overordnet tidsplan for projektet (se præsentationen i dette pdf-dokument).
- Januar 2018: Stiftende generalforsamling for støtteforeningen.
- Februar: 2018: Konstituering af Støtteforeningens bestyrelsen
- Foråret 2018: PR- for skoleprojektet via markedsføring, kaffemøder.
- Interesserede forældre og andre melder sig ind i støtteforeningen. Finde geografisk placering og bygning. Udarbejdelse af budget mm for den selvejende institution.
- August 2018: Anmeldelsesskema sendes til ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling med et depositum på kr. 20.000,- Depositum tilbagebetales, hvis skolen oprettes inden for de kommende 3 år.
- Oktober: Generalforsamling og valg af bestyrelse i den selvejende institution Byens Steinerskole.
- November: Indskrivning af børn til børnehaveklasse.
- Februar 2019: Skolens placering besluttes. Vedtægter for den selvejende institution indsendes med resten af depositum på kr 10.000,- til ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling.
- Juni 2019: Oplysningsskema indsendes
- August 2019: Skolestart
Geografisk placering og skolebygning
En af de største opgaver i projektet er at finde en velegnet placering og en bygning i Valby og omegn. Der faldt en generel opfordring til alle på mødet om at holde udkig i det ønskelige lokalområde. Jo flere muligheder desto større sandsynlighed for at finde det rigtige sted.
Der blev stillet forslag til at kontakte investorer, der kan bygge noget man kan leje. For investorer er det en god forretning at leje ud til en skole.
Den Grønne Friskole er et godt eksempel på en investor, der arbejder med.
Steinerbørnehaven Kirsebærgården på Amager har også gode erfaringer med samarbejde med en investor.
Der kan hentes information om, hvilke krav der stilles til bygning, placering, størrelse og faciliteter for en steinerskole på hjemmesiden.
Vuggestue og børnehave kan eventuelt være god at have med i projektet, men er ikke en nødvendighed og måske heller ikke en mulighed, hvis der ikke er plads.
Skoleprojektet kommunikativt fremover
Man kan følge projektet og dets udvikling på FB og hjemmesiden. Her vil desuden komme artikler og blogindlæg om, hvad en steinerskole er.
Hvis der er brug for annoncer til lokalaviser og opslag i foreninger, institutioner mm kan Jan sende i alle formater.
Lise fra Sammenslutningen af R.S. Dagtilbud er repræsentant for København, vil fremlægge projektet på næste netværksmøde.
Ambassadører for Byens Steinerskole og KAFFE-steinerinfomøder
Der blev udtrykt ønske om, at Sammenslutningen af Steinerskoler og støtteforeningen kommer ud på forældremøder og fortæller om steinerskoler og om dette projekt.
Det er af stor betydning, at alle tænker sig som ambassadører og fortæller vidt og bredt om projektet.
En ambassadør er en person, der ønsker at arrangerer kaffemøder med andre interesserede forældre.
Et kaffemøde kunne være:
– af 1,5 timer en aften eller i weekenden
– med 6-8 personer
– en samtale om valget af skole
– hvor en steinerlærer deltager og fortæller om skolens pædagogik
Støtteforeningsbestyrelse
Der skulle oprettes en støtteforening med en bestyrelse på 5 medlemmer og 1-2 suppleanter. En støtteforening skal eksistere frem til oprettelsen af en skole. Herefter kan foreningen nedlægges eller fortsætte som støtteforening for skolen. Støtteforeningens bestyrelsen har til formåloprette bankkonto til indbetaling af støtte fra medlemmerne. Beløbet skal bl.a. anvendes til indbetaling af depositum til ministeriet, markedsføring mm
Stiftende generalforsamling, valg til bestyrelsen
Støtteforeningens formålsparagraf blev præsenteret:
§ 2: Foreningens formål er, at bidrage til oprettelsen og støtte ”Den selvejende institution – Byens Steinerskole”, en friskole baseret på waldorfpædagogikken, hvorefter støtteforeningen kan nedlægges efter reglerne om opløsning.
Der blev valgt 5 medlemmer til bestyrelsen:
Morten Øyen Jensen
Alma Oliveros,
Sine Hebsgaard Pedersen
Theresa Scavenius
Jens Christian Lindeskov
Suppleant:
Laura Karacic
Bestyrelsen konstituerer sig ved det første bestyrelsesmøde i uge 7 med en formand, næstformand og kasserer.
Herefter vil det være muligt at indbetale støttebeløb til foreningen.
Indmeldelse i støtteforeningen kan ske via hjemmesiden: http://www.byenssteinerskole.dk/stotteforeningen/
Arbejdsgrupper
De fremmødte blev opfordret til at gå ind i en arbejdsgruppe Der må oprettes arbejdsgrupper, der tager sig af at finde bygninger, kommunikation/marketing, revision.
Dette gøres ved at sende en mail til: admin@byenssteinerskole.dk
Skriv: Navn, mail, mobil og hvilken arbejdsgruppe du ønsker at være med i og evt. relevante kompetencer.
Bestyrelsen vil herefter tage kontakt til grupperne.